Доайенката на плисетата мечтае за изложба, в която да покаже цялата палитра от разновидности на плисета, солеи и фризета

София, 17 май /Даниел Димитров, БТА/
Десетки хиляди плисета е направила през последните 60 години Тотка Вулова. Със сигурност 81-годишната майсторка е доайен в този занаят, който в столицата се практикува на още само едно място.

Майсторлъкът й предали евреи. „По онова време гонеха евреите в Израел и затова търсеха работнички, ама честни момичета, които да поемат работата им“, спомня си Тотка Вулова. „Моят мъж пое техния магазин на бившата улица „Търговска“. Работехме предимно с копчета, журнали и плисета. От там наследих и машините“.

По думите й през от 1940 година насам няма никаква промяна в техниката на правене на плисетата, всичко зависи от плата, оцветяването и изпичането. Направата на плисе за дълга пола отнема един ден.

Плисирането е на границата между занаята и приложното изкуство, смята Вулова. При солея ръбовете на плата следват посоката и ядрото на слънчевите лъчи, за което е необходимо специално разкрояване на плата – клин. За плисето платът се поставя в легнало положение и се правят ръбове, които придават динамика на плата, а при т.нар. фризе ръбовете стоят „нагоре“.

През годините Тотка Вулова е работила за почти всички големи кооперации за приложно изкуство – „Българско везмо“, „Благоев“, „Витоша“, а сега – за частни фирми. Изпълнявала е поръчки за ансамблите „Филип Кутев“ и „Пирин“. Правила е солеи за оперните постановки на „Аида“, „Фауст“.

Мечтата на Тотка Вулова е да направи изложба, в която да покаже цялата палитра от разновидности на плисета, солеи и фризета.

Синът й и снаха й са единствените хора, чиракували при майсторката на плисета. Твърди, че никой досега не е проявил интерес към занаята. От четири-пет години няма никакво търсене на плисета, но като всяка мода и тази идва на периоди.

Платовете, които сега се предлагат по магазините, са много мъчни за работа, защото са тежки и лъскави, и не подлежат на разпределение, оплаква се майсторката. Самата тя твърди, че от 10 години не е обличала пола с плисета. Иначе дъщеря й, снаха й, внучката й все още са нейни добри рекламни агенти. /ДД/ /ЛТ/

Реклами

2 коментара to “Доайенката на плисетата мечтае за изложба, в която да покаже цялата палитра от разновидности на плисета, солеи и фризета”

  1. Теодора Джевизова Says:

    Не коментар, а по-скоро въпрос :) Как бих могла да се свържа с Тотка Вулова? (дано е жива и здрава жената)
    Благодаря предварително,
    Теодора

  2. dahnyelle Says:

    Този материал е правен преди почти 10 години. Дамата имаше само домашен телефон, който едва ли е актуален. По това време живееше в съседство до операта. За съжаление, нямам друга информация за нея…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: