Stereo MC’s: В музикалния бизнес има много боклуци, които трябва да бъдат изчистени

София, 10 юли /БТА/ 

Най-успешната британска хип-хоп формация „Stereo MC’s“ е в София за участие във фестивала „Арена музика“, организиран от „София мюзик ентерпрайсис“. Днес групата ще изнесе концерт в Зимния дворец.

Уморени сме от многото концерти в САЩ и родната ни Великобритания, казаха на среща със журналисти Роб Би и Ник. Затова сега те посещават нови за тях места като Япония, Австралия, Белград, София. „В тези страни има някаква свежест, публиката не е разглезена и е много по-ентусиазирана“, е мнението на Ник.

Липсата на нов албум музикантите обясняват с продължилото близо пет години представяне на албума си „Connected“, две години работа в студио, като през това време правят собствена издателска компания и лейбъл. „Искахме сами да усетим времето, в което трябва да се върнем с нещо ново“, каза Ник. Вчера лидерът на групата Роб Би съобщи, че догодина ще излезе петият им албум, като стилът ще е „Stereo MC’s“. Нашата цел сега не е да правим абстрактна музика, а песни, които да стигнат до по-голяма аудитория, обясни Ник.

Ние сме против изкуствено произведените групи, контролирани от звукозаписните компании, добавя Ник: Ако не си непрекъснато на първо място, си свършен, нашата цел е да правим добра музика, независимо от периодите ни на спад и възход. Според Ник музикалният бизнес не помага за изграждането на личността, за изплуването й обратно на повърхността: Има страшно много напрежение, което ни пречи да бъдем силни и да оцеляваме. В музикалния бизнес има много боклуци, които трябва да бъдат изчистени, смята Роб Би.

Една трета от пресконференцията на Роб Би и Ник беше посветена на британската преса, която според Ник е „печално известна с отношението си към музикантите“. По думите му британската преса има нещо като дневен ред за групи, които трябва да хвали. Той е възмутен от факта, че „МТV“ пуска едни и същи десет видеоклипа: Толкова често се пускат едни и същи неща, че все по-често си мисля, че телевизорът ми е развален. Излишно е да се вдига толкова много шум около британския хип-хоп, при положение, че на година излизат само 3-4 добри албуми, смята Ник.

Роб Би каза, че на децата си чете приказки от рода на „Робин Худ“: Но децата искат да чуят не толкова приказката, колкото гласът, те искат да бъдеш с тях, да им покажеш, че си стабилен баща.

„Stereo MC’s“ започва кариерата си през 1985 г., когато Роб Би и продуцентът ди джей The Head основават лейбъла „Gee Street“. През 1991 г. излиза сингълът „Elevate my mind“, който се превръща в първия в историята британски рапсингъл, покорил американските класации. Следва албумът „Supernatural“ и световно турне, преди отново „Stereo MC’s“ да се завърне в студиото през 1992 г., за да запишат своя световен хит „Connected“, изпълнен изцяло от живи инструменти и превърнал се в първия от поредица големи хитове като „Step It Up“, „Creation“ и „Ground Level“.

След близо 2-годишна пауза „Stereo MC’s“ се завърнаха на музикалната сцена в невероятна форма, а през пролетта на 2001 г. издадоха „Deep Down & Dirty“. Стилът на групата е комбинация от трип-хоп, клъб-денс, есид джаз и хаус. /Даниел Димитров/ БО/

VINF 16:37:01 10-07-2002 BO1636VI.043

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: