Майкъл Кремо: Стенописите в Рилския манастир показват, че живеем в космос, разделен на много нива

1

София, 31 октомври /Даниел Димитров от БТА/

Световноизвестният американски учен и автор на бестселъри Майкъл Кремо чете на български език. Кремо, който идва за втори път у нас през последните 16 месеца, остана впечатлен от стенописите в Рилския манастир, защото пресъздавали в образи това, което той се опитва да каже с думи.

Според теорията му човекът не е произлязъл преди 10 000 или 100 000 години, а същества като нас е имало заедно с динозаврите и даже преди тях. Вселената преминава през огромни цикли на създаване и разрушаване, а хората са присъствали във всеки един от тези цикли, смята Кремо. Ако говорим за сегашния цикъл, той е започнал преди около два милиарда години, но преди това е имало и други цикли, които датират назад във времето, колкото можете да си представите, казва ученият.

59-годишният естествоизпитател е завършил  университета  „Джордж Вашингтон“.  Научните му търсения го отвеждат в Индия. 20-годишен той се среща с един от тамошните гурута – Бхактиведанта Свами, който е бил учител и на Джорд Харисън.

Баща му е разузнавач, затова всички очаквали, че и той ще поеме по този път. Но когато изкарал 8-седмичен курс по история на археологията в древните ведически писания, тези осем седмици се превърнали  в осем месеца, после – в осем години, и така  досега.

Кремо е член на Световния археологически конгрес и на Европейската асоциация на археолозите, както и на асоциацията „Философия на науката“ и общество „История на науката“. Той е сред организаторите на петия световен археологически конгрес от 21 до 26 юни 2003 г.

– Как виждате България след година и половина, какви са впечатленията Ви от хората?

– Предишното ми посещение беше свързано с издаването на български на моята книга „Скритата история на човешката цивилизация“, в която давам археологически доказателства, противоречащи на теорията на Дарвин за еволюцията. Тогава хората ме питаха откъде сме произлезли, ако не от маймуните, и аз обещах, че ще се върна и ща дам отговор на този и на подобни въпроси. Отговор дава и друга моя издадена на български книга „Човешката деволюция – ведическа алтернатива на теорията на Дарвин“.

Сега разбирам, че хората много се интересуват от своя произход и са любопитни да чуят нещо, което противоречи на традицията. Това важи и за учени, студенти, обикновени хора.

– Запознат ли сте с новите археологически открития в България?

– Чух за откритията на д-р Георги Китов, който е намерил златни обекти. Би ми било интересно да ги видя. Искам да видя също Варненския некропол и старата столица Плиска. Имам голям интерес и към прабългарите.

В голяма част от книгите на български историци, които съм чел, се казва че първите български племена идват от Индия. А аз се интересувам от историята на Индия, затова искам да науча повече за лингвистичната и археологическата връзка между древните прабългарски племена и Индия.

– Има ли такава връзка?

–  В книгите, които съм чел, се споменава за това, но аз искам да науча повече. Това е нова тема за мен.
В книга на Божидар Димитров се казва, че има доказателства за това, които могат да се намерят в древни арменски исторически хроники, както и в Индия. Димитров споменава, че един от големите градовете на Индия, който в момента е на територията на Афганистан, се нарича Болк, което лингвистично е свързано с България.

– Миналата година Вие казахте, че ще включите България в някоя от Вашите книги.

–  Все още не съм завършил книгата, която пишех тогава. В лекциите си обаче включвам снимки от стенописите в Рилския манастир.

Доста от стенописите в Рилския манастир илюстрират моята теза, развита в „Човешката деволюция“, че човешките същества са комбинация от материя, разум, съзнание (или дух). Космосът също е разделен на тези региони, които са обитавани от различни същества, приспособени към условията на живот в тези региони.

Много от рилските стенописи показват, че ние живеем в космос, разделен на много нива. Един от стенописите е със сцена от населено място в Средновековието, при която хората са се събрали около тялото на наскоро починал светец. Това представя нивото на материалната реалност. Над тях са изобразени ангели, които гледат към въпросната сцена. Ангелите обитават този регион от космоса, в който преобладава елемента на разума. Още по-високо на стенописа е Бога, който също гледа надолу, към ангелите и хората. Богът е изобразен със златна светлина, което кореспондира с нивото на чистото съзнание или духа.

Аз предполагам, че ние сме започнали от нивото на съзнанието, но като се отделим от него, тогава съзнанието и умът биват покрити от по-низши енергии. Това е, което аз наричам деволюция. Деволюцията обаче може да бъде обърната в друга посока посредством процеса на духовната ре-еволюция.

Във всяка една от големите световни религии съществуват практики на медитация, йога или молитва, които ни помагат да възстановим съзнанието си до това изначално чисто състояние. В Рила има пещери, в които са се усамотявали светците. Там те са се усамотявали, за да възстановят съзнанието си до изначалното му чисто състояние.

– През годините променяло  ли се е Вашето лично човешко разбиране за това какво е човекът?

–  Много от идеите, за които пиша, първоначално съм знаел от книгите. Пътувайки, разбирам колко дълбоко подобни идеи са изразени в различните култури по света.

Когато започнах да пропагандирам моите теории, очаквах че ще срещна само опозиция и неразбиране. Това, което се промени в мен, са моите разбирания за това какво да очаквам. Разбира се, опозицията все още я има.

– Намерихте ли в България поддръжници сред научната колегия?

–  Да. Това е един професор от Югозападния професор в Благоевград, но нямам разрешение от него да оповестявам името му. Някои хора в Софийския университет също споделиха, че подкрепят идеите ми, но те вероятно са в малцинство.

Аз харесвам да съм в малцинство. Това е забавно за мен. Понякога се страхувам, че моите идеи могат да станат общоприета теория. Чудя се какво ще стане тогава.

– Страх Ви е от вечността?

–  Не. Повече се страхувам от всичко, което може да е изцяло преходно. Честно мога да кажа, че фактически не се страхувам от нищо.

Въпреки всичките промени, които се случват, има неща, които остават постоянно. Усещам,  че има част от мен, която не е повлияна от тези  промени. Това е тази част от моята същност, от която се интересувам.

– На колко години е човечеството на земята?

–  Моята дейност е вдъхновена от древните санскритски ведически писания на Индия, които казват, че времето е циклично. Вселената преминава през огромни цикли на създаване и разрушаване, а хората са присъствали във всеки един от тези цикли. Ако  говорим за сегашния цикъл, той е започнал преди около два милиарда години. Но преди това е имало и други цикли, които датират назад във времето, колкото можете да си представите. И през тези времена също е имало хора, но може би ние не сме в състояние да намерим археологически доказателства за това.

В сегашния цикъл се очаква да намерим доказателства за съществуването на човека преди 2 милиарда години. Има човешки артефакти, скелети и отпечатъци, които датират от тогава. Това е началото на живота на Земята. Учените приемат, че тогава е имало само много прости едноклетъчни организми, живеещи в океана. Но миньори в местността Отос Дален в Южна Африка откриха кръгли метални обекти в скален слой на 2 милиарда години. По диаметъра на всеки от тези обекти има по няколко нареза, които според специалисти не могат да се формират по естествен път в земята, а са създадени от някой, които има човешка или подобна на човешката интелигентност. /ДД/ /ЛТ/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: