В Ню Орлиънс има само три жени и над 100 мъже барабанисти

1

В меката на музиката Ню Орлиънс има над 100 мъже барабанисти и само три жени, които умеят да боравят с палките, и една от тях е българката Бояна Траянова. Тя е сред участниците в 16-ото издание на джаз фестивала в Банско.

По-нетърпеливите вече имаха възможността да видят атрактивното й изпълнение на джемсешън заедно с музикантите от нейното трио „Блекаут“ – Джеси Мороу (контрабас) и Ед Барет (китара). Големият им концерт е на 13 август, в последния ден от фестивала.

Любопитно е, че присъствието на „Блекаут“ в Банско е осигурено благодарение на български бизнесмен от Щатите, който поел всички разходи по пътуването.

Бояна напуска България през 1990 г., когато е едва 9-годишна. Признава, че най-много за барабаните е научила от музикантите, които са на всяка крачка. Сега тя е сред най-търсените перкусионисти в града и се радва, че има възможността да свири всеки Божи ден, като нерядко има по 2-3 участия на вечер.

Тромбон Шорти е най-известният изпълнител, с когото е работила, а в последните две години е част от „Неслорт“ – модерен джаз състав на Рик Тролсен (тромбонист и композитор).

„Хората, които живеят в Ню Орлиънс, наистина обичат музиката. А когато ти се занимаваш с музика, обичат и теб“, споделя Бояна.

Амбицията и мечтата й е не само да популяризира в САЩ българския фолклор, в който е влюбена от дете, но и да привлече американски музиканти. Все още е в процес на търсене, въпреки че има предвид конкретни имена, които биха се справили с ритъма на народната ни музика. Надява се в най-скоро време да се върне в родината си, за да представи този специален проект.

снимка: Dahnyelle

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: