„Госпожа министершата“ препраща към … Пикасо и Дали

6

Театър „София“ представя нов и различен прочит на известната комедия „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич. Опитахме се да не правим скечово представление, но едновременно с това – да се изтръгнем и от битовото, и от духовното, обясни режисьорът Недялко Делчев. По думите му в спектакъла има препратки към Пикасо и Дали (в костюмите на Петър Митев), но и към Кустурица (в музиката на Калоян Димитров), като е търсен чисто балканския акцент.

„Госпожа министершата“ е за раздялата с илюзиите, за освобождаването на духа и на инстинкта, добавя Делчев. Този вид бързо живеене, типичен за нашето време, започва още тогава –  през 30-те години на миналия век, затова текстът звучи актуално и днес.

Лилия Маравиля, позната от филма „Love.net“ и от сериалите „Под прикритие“ и „Стъклен дом“, е наистина добър интерпретатор на образа на Живка Попович, който театрална публика в България през годините е свързвала най-вече с незабравимите изпълнения на Татяна Лолова и Стоянка Мутафова. Маравиля е различна от тях, много естествена и убедителна в играта си и в партньорството на талантливите й млади колеги Юлиян Рачков, Симона Халачева, Борис Георгиев, Антон Григоров, Юли Малинов и дебютанта Асен Мутафчиев – актьор от класа на Стефан Данаилов и син на Христо Мутафчиев. Звездите на Мелпомена блестят с изпълненията на Мария Статулова, Невена Калудова и Иреней Константинов.

Всички те се вписват безупречно в един модерен проект, създаден по правилата на качествения комерсиален театър. Проект, в който е съхранена ценността и целостта на класическата творба, но през погледа на уважаващ я творчески екип. Важна част от него са Димитър Сарджиев и Анимитър, автори на мултимедията (видео, анимация и ефекти).

3

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: