Валентин Танев пресъздава над 10 образа в постановка на „Швейк“

1

Актьорът Валентин Танев пресъздава над десет образа в постановка на „Швейк“ на сцената на театър „Българска армия“. В спектакъла Танев влиза в кожата на санитаря в лудницата, затворник, вдовицата Мюлерова, войника от лазарета, фелдкурат Ото Кац – военния свещеник, сапьорът Водичка, фелдфебелът Биглер, палача. Играе също руснак, казах, грузинец и татар, както и няколко породи кучета.

В ролята на добрия войник се превъплъщава Герасим Георгиев-Геро, който от този сезон публиката гледа в ролята на друг национален литераторен герой – бай Ганьо, но на сцената на Младежкия театър.

„Напоследък все по-често търся на сцената герои, с които да ми се прииска да изпием заедно по чаша бира и да си побъбрим. Хамлет не е сред тях, Едип още по-малко. Виж, Швейк е друга работа. Затова го извиках от страниците на Хашек“, казва драматургът Юрий Дачев.

По думите му Швейк е „добър до глупост, а не добър от глупост“, също така е „добър и велик с добротата си“.

Самият Швейк, чрез думите на своя създател, се представя по следния начин – „Идиот по документи и герой по стечение на обстоятелствата“. Според отец Ота Канц той просто е най-добрият идиот, когото познава.

В представлението по класическата творба на Ярослав Хашек чешкият търговец на кучета Йозеф Швейк, отстранен от войската поради слабоумие, ще ни разсмива със забавните си теории за употребата на лука, най-ефикасното лечение на коляно, добрата търговия, чалъмите в пиенето на бира, скатаване от казармата и дори – как да се обесиш.

Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музиката – на Мартин Каров, постановка – Бина Харалампиева.

2

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: