„Код червено“ – екшън по български

Изображение

Дори политиците вече не се осмеляват да твърдят, че живеем в една нормална и развиваща се по европейски начин държава. Кино творците обаче съвсем почерниха краските и превърнаха бедната ни страна в свърталище на откачалки. Най-пресният пример е „Код червено“, рекламиран като първия български филм от жанра „постапокалиптичен екшън”.

Порутени панелки, москвичи и танкове – такава е България в очите на режисьора и сценарист на лентата Валери Милев. Той е известен с работата си по най-качествените и, в най-хубавия смисъл на думата, лъскави клипове на редица български изпълнители.

В „Код червено“ обаче песимизмът и разпадът на ценностите са акцентирани и преекспонирани до краен предел, българите са представени като корумпирани и безчувствени отрепки, избиващи си без причина. На този фон се появява един безсмъртен американец – естествено, Джон, спасител и на нацията, и на цяла военна мисия. В ролята е Пол Логан, неизвестен у нас актьор от нискобюджетни продукции, но звезда зад океана заради участието му в сериала „Дните на нашия живот“ (Days Of Our Lives).

Изображение

Драматичната кърваво червена нишка в „Код червено“ е поверена на друга чужда актриса – красивата бразилка Манал Ел-Фетури. Нейната героиня е заплетена професионално във военните дела, но паралелно с това е принудена да предприеме рисковано пътуване през заразена територия, за да открие и спаси детето си (Миа Лесия-Нейлър).

Сцените между майка и дъщеря, както и моментите, в които малката сладуранка тича сред опожарени москвичи и полусрутени блокове са подсилени със сърцераздирателна музика, напомняща мелодията от „Титаник“.

Чаровната девойка също може да ви се стори позната, ако сте гледали „Облакът Атлас“ (Cloud Atlas), където тя партнира наТом Ханкс и Холи Бери. В българския филм героинята й се казва Мириам, а сред колегите й (в ролята на лош генерал) е Форбс Кей Би, познат от поредицата „Игра на тронове“ (Game of Thrones).

Изображение

Българските актьори са Георги Стайков („Вчера“, „А сега накъде“, „Мисия Лондон“), Димо Алексиев („Още нещо за любовта“, „Лора от сутрин до вечер“), Александра Василева („Обърната елха“) и Асен Мутафчиев (син на Христо Мутафчиев и внук на Наум Шопов).

Най-краткият коментар за „Код червено“ биха могли да бъдат и думите, с които съпродуцентът Башар Рахал изпращаше зрителите сред предпремиерната прожекция: „Благодаря ви, че дойдохте. Много ли се натоварихте?…“
Продукцията, снимана от български екип с международно участие, е реализирана без държавна подкрепа, изцяло с частни средства.

За „Код червено“ накратко:

През Втората световна война Сталин се бори с всички сили и средства, за да спре настъплението на Хитлер. Учените в Москва разработват толкова ужасяващи химически и биологични оръжия, че дори диктаторът не се осмелява да ги използва. Това обаче се променя при настъплението на нацистите в Сталинград, Резултатите са толкова страховити, че се налага Червената армия да срине до основи града и да избие стотици хиляди, попаднали под въздействието на оръжието.
80 години по-късно, в секретна база в България, се съхранява единственото останало количество от този ужасен газ. След серия от необясними инциденти в базата пристига комисар от НАТО, а корумпиран български полковник решава да прикрие следите от злоупотребите си и кражбите, като предизвика „инцидент” и взривява складовете.
След този „инцидент” био оръжието се разпръсква свободно и заразата обхваща голяма част от мирното население и войниците. У хората се отключват най-тъмните и първични сили, насилието ескалира до безумие и започва битка за оцеляване на човешкия род…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: