Виенска кръв – микс между Дон Жуан и Казанова?

Изображение

Словосъчетанието `виенска кръв` не може да се мери по популярност с виенско колело, кафе, валс, шницел или дори градски транспорт. И в това няма нищо случайно. Прозрял го е още великият Щраус-син и е сътворил от това комична оперета, осмиваща консерватизма на съгражданите му.

„Виенска кръв“ е като обратно виждане на виенския живот – прекалено подреден и винаги в норма, коментира Найден Тодоров. Той е диригент-постановчик на едноименния спектакъл, поставен в Музикалния театър.

Героите в оперетата са микс между Дон Жуан и Казанова – непрекъснато се хвърлят от жена на жена, и то със съответния успех. Жените обаче също са достатъчно интелигентни, за да си играят с мъжете, въобще има една закачака между половете.

Част от закачката е и името на творбата, която има световен успех не заради съдържанието си, а защото включва част от най-добрите произведения на Щраус.

Найден Тодоров се е опитал да придаде лекота на целия спектакъл, която публиката да усети. Целта е хората да се почувстват по-щастливи, а не да им се внушават някакви идеи и мисли.

Във „Виенска кръв“ звучат красивите валсове, които Виенската филхармония изпълнява на прочутите си Новогодишни концерти, в началото и края се изпълнява една от най-популярните полки, а между тях – известни полонези.

Подборът е направен от самия Щраус, но и от негови приятели. Композиторът е одобрил идеята, но не я е завършил. Затова премиерата в австрийската столица е след смъртта му, на 25 октомври 1899 г. в „Карл театър“. Странното е, че тогава не е била приета много радушно, но по-късно става хит.

Българската интерпретация е на проф. Румен Нейков. Като един от най-добрите познавачи на немски език, от стотина страници либрето той е създал собствен прочит.

Диригент е Огнян Митонов, носител на „Кристална лира“ и награди за композиция, работил в Европа и Америка. Сценографията е на Евгения Раева, асистент-художник е Георги Златанов, художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф – Антоанета Алексиева, хормайстор – Людмил Горчев.

Участват солистите Марчо Апостолов, Богомил Спиров, Олга Динова, Добрина Икономова, Марияна Арсенова, Милена Гюрова, Венцислав Динов, Лъчезар Лазаров, Зорница Дамянова, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Стефан Петков, Николай Борисов, Румен Григоров, Драгомир Стойков, Тодор Велков, а също оркестър, хор и балет.

Изображение

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: