За автобуса, който никога не стигна до Алдомировци

1

Един и същ раздрънкан и подскачащ автобус, едни и същи спътнции, една и съща миризма и хора, заради чиито собствени приоритети страдат всички. Познато ли ви е? Ситуацията в български автобус е описана с целия й абсурдистки чар преди 35 години от Станислав Стратиев. Ситуацията в наши дни не се е променила въобще, дори е станала още по-остра. Това според режисьора Здравко Митков прави „Рейс“ винаги актуална постановка. Самият той поставя този текст за пети път след 1984 г.

Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество, е така актуална и днес, и защо

мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма

пита с горчивина Митков.

Отговорите дава 90-минутното пътуване за никъде, в което неуморните и все още нелуди герои чертаят взаимно своя морален упадък. Пътуване, при което пеперудите вместо да са в стомаха, кацат по самите нас. Пътуване, провалено от водача, но подпомогнато от пътниците и безумието на случайността, управляваща повечето човешки животи – без значение дали проумяваме или не, че автобусът все не е във вярната посока и никога няма да стигне до Алдомировци. За някои маршрутът е „интересен“, а не ненормален, а водещият принцип на други е „Да ти вземат залъка от устата“.

Да се събудиш в рая с току що наболи криле…

е най-поетичното признание, което Стратиев изтръгва от своите разгневени геройчета. „Замисля ли се, или заспивам, или се запивам“, споделя героинята на Марта Вачкова.

В „Рейс“ тя играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълненение на Георги Парцалев.

Ето какво казаха пред Vesti.bg актьорите Михаил Сървански (Безотговорния в „Рейс“), Алекс Сърчаджиева (Влюбената) и Тончо Токмакчиев (Разумен) -вижте ТУК.

За Станислав Стратиев (1941-2000) – един от най-големите български комедиографи

Нейчо Попов и Сатиричният театър „покръстват” младия белетрист Стратиев за драматургията. От 1975 до 2000 г., когато той напусна този свят, е на работа в театъра – драматург, директор, художествен ръководител. Вторият бляскав период от почти 60-годишната история на този театър е свързан неразривно с неговото име. Няма автор, игран толкова много и с такъв успех в историята на Сатирата – и като брой постановки, и като брой изиграни представления, и като феноменален успех сред зрителите.

„Стратиев не беше по отговорите, не беше и по въпросите, пишеше горчиви хроники. Казано е, че човечеството, смеейки се, се прощава с миналото си. Дали е така и у нас – уж също част от човечеството? Защото вече толкова години се смеем от сърце над ситуациите и персонажите на Стратиев, но все не успяваме да кажем „сбогом” на описаното от него“. (Никола Вандов)

От 1974 до днес в Сатиричния театър са реализирани 15 постановки по текстове на Станислав Стратиев. Първата постановка на „Рейс” е също на тази сцена през март 1980. Режисьор е Младен Киселов.

2

Екипът:

Сценична версия и постановка – Здравко Митков

Сценография – Петър Митев

Музикална среда – Мартин Каров

Участват: Разумен – Тончо Токмакчиев; Безотговорен – Михаил Сървански; Виртуоз – Красимир Куцупаров; Алдомировци – Мартина Вачкова; Влюбена – Александра Сърчаджиева; Влюбен – Петър Лъджев; Неразумен – Светломир Радев.

3

4

5

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: