Tattoo or not tattoo

1

Настоящата история има двама главни герои – Боби и Тони. Първият е татуист, а вторият – татуиран. Общото между тях е, че слагат първите рисунки върху себе си горе-долу по едно и също време, на едно и също място – ръката, но най-интересното – всичко това се случва едва преди месец. Нищо че единият твори татуси от 2008 г., а другият мечтае да се татуира от малък.

Борислав Илков работи в студио на „Витошка“. Обича да рисува, обича анимацията, но най-вече – обича работата си. Казва, че най-важното при избора на татуист е да го наблюдаваш как упражнява професията си. А когато наблюдаваш Боби, разбираш, че той е истински професионалист, всеотдаен, търпелив и възпитан.

3

Антони Давидив е млад мъж, който, както сам казва, имал голяма драма – не знаел какво да си направи. Много се възхищавам на таланта на брат ми – Александър, а той е скулптор, затова всяка една рисунка по ръката ми е негово произведение, разказва Тони. Категоричен е, че целият „ръкав“ ще е само в скулптури на брат му.

„Освен това съм сигурен, че имам нещо, което никога няма да ми омръзне. Освен, ако не се скараме – тогава ще ги махам“, шегува се Тони. Шегата му обаче среща  соления отговор на Боби: Черен ръкав!

2

Тони не крие, че се е притеснявал преди първия татус, затова помолил Боби да пробва да го рисува само с игла, без мастило, за да прецени дали ще го боли. Оказва се, че болката не е кой знае каква и така „изографисването“ започва.

Невероятно, но факт: Борислав Илков е най-малко татуираният татуист у нас. Има една-единствена лента на лявата си ръка. В това обаче не намира нищо странно – татус се избира трудно.

Затова преди някой да прибегне до татуировка, трябва да знае как, кога и къде я слага по тялото си, а също и дали е опасно за него.

Заразяване и безопасност

Изберете дипломиран майстор по татуси, който стерилизира всичките си инструменти, използва еднократни игли и държи чист салона. Заради риска от заразяване пък лекарите съветват да не се дава кръв в продължение на цяла година след поставянето на татуса.

Първата седмица след процедурата е особено важна и тогава трябва да следите как реагира организма ви. Има и неголям шанс от алергия заради използваното мастило. Особеното е, че алергична реакция може има и години след татуировката, организмът може и да отхвърли използваното мастило.

Не се стеснявайте да питате за всичко това! В крайна сметка, става дума за здравето ви.

Отстраняване на татуса

Болезнен процес, защото се сваля цял слой кожа. Освен това, струва сравнително скъпо. В САЩ лазерното премахване се извършва в рамките на 10 сеанса и е между 250 и 850 долара. У нас е значително по-евтино, но въпреки това, мислете преди да се изрисувате трайно.

Не щадете парите, щом става дума за здравето ви. И не ходете при евтини майстори, не се стискайте за качествената и безопасна процедура. Съответно – не се пазарете! И не забравяйте, че бакшишът може да е по-голям, в Западна Европа и САЩ той е 20% от цената, както е при маникюристите или фризьорите.

Болката и здравословното състояние

Болката я има не само при махането, но и при слагането на татуировката. Трябва да се знае, че тя е в пряка зависимост от кожата – колкото по-малко кожа и подкожни мазнини разделят иглата от вашите кости и нерви, толкова е по-болезнено. Затова степента на болезненост зависи и от мястото, избрано за татуиране.

Задължително правете татуса, когато сте абсолютно здрави. Белите кръвни телца помагат на кожата да зарасне, но ако в този момент те трябва да се борят с вируси или бактерии, работата не е добра. Ако сте болен, дори болнав, отложете процедурата за по-късно!

Също така, да се печеш на слънце с татус е много лоша идея. Ултравиолетовите лъчи избелват мастилото, вкарано под кожата ви, и рисунката ще избледнее.

4

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: