20 години по-късно: Тоника СВ възкръсна и изригна

cover 1

След близо 20-годишен разкол „Тоника СВ“ буквално възкръсна и изригна с пълна сила на сцената на препълнената с фенове от всички възрасти зала 1 на НДК. Поводът – концерт по случай 70-годишнината на композитора Стефан Диомов. Причината – песните му, чиято емоция помита като вулкан всеки, докоснал се до тях.   

Милица, Ралица, Тео, Драго и Ваня Костова си подадоха ръка, заедно с Диомов, въпреки жестоките думи, изказани помежду им публично през последните десетилетия. Време, в което освен тях, най-много е загубила публиката, отраснала с незабравимите шлагери „Те се скитаха в полето..“, „Един неразделен клас“, „Моята малка дъщеря Мария…“, „Сутрин рано“, „Още има люлякови нощи…“, „Не се сърди…“, „Обич“, „Хей, запази последния танц“, „Къде си, лято“, „Търся цвете, грейнало в ръцете, на едно момче“… И това са само малка част от песните, които може да запее всеки втори българин.

За съжаление, само 4-5 от тях прозвучаха по време на концерта, тъй като той бе съставен само от композиции на рожденика.

Преди появата на великолепната петорка, свои мини рецитали направиха Тони Димитрова и Ваня Костова. Двете изпълниха и чисто ново дуетно парче на Стефан Диомов.

„След градската музика“, една от емблематичните песни на „Тоника СВ“, беше представена от детската вокална група „Врабчетата“.

Силен завършек на вечерта бе съвместното изпълнение на артисти и публика на песента „За старата любов“. Диомов призна, че това е една от любимите му мелодии, за която е създал над 10 аранжимента.

По-рано юбилярът направи и друго признание – че неговият вдъхновител е Тончо Русев, наричайки го „великолепен композитор на популярна музика“.

А голямата новина за всички, които не успяха да зърнат „Тоника СВ“ на живо, е, че групата започва турне из няколко града. Финалът ще бъде през ноември с концерт отново в зала 1 на НДК. Има обещание и за нов албум.

cover 2

Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в Бургас. Занимава се с музика от 1961 г. Основател е на вокалните състави “Тоника” и “Тоника СВ”. Работи като вокален педагог и художествен ръководител към ансамбъла на ГУСВ в София. Създава “Тоника” през 1972 г. към Културния дом на транспортните работници в родния му град.

Дебютната му песен “Балада” печели първа награда от Младежкия конкурс за забавна песен (1974). Първа награда от същия конкурс печели “Интимно” – 1978, а втора – “Къде си” (1979). През 1982 г. “Приятели” е обявена за “Мелодия на годината” в конкурса на Българската телевизия. Песните “Сбогуване” и “Разказвай ми” са отличени с първо място в “Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора” (1975 и 1979).

От 1986 до 1991 г. Диомов е главен художествен ръководител на група “Магистрали” към Транспортни войски. През 1992 г. се връща в родния Бургас, където основава групата “Горещ пясък” – към община Бургас. Две години по-късно успява да изглади всички противоречия и събира членовете на ръководените от него вокални групи във “Фамилия Тоника”. Новата формация има успех с песента му “Здравей, как си, приятелю”.

Автор: Даниел Димитров

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: