Българи пътуват до края на света за 750 лв.

1

Петима млади българи откриха сърцето на зимата, и то с минимален бюджет. Повече търпение и 750 лв. са необходими, за да стигнете до Лофотенските острови в Норвегия, разказва Деси, един от участниците в групата.

До тази почти най-северна част на Европа се пътува със самолет – до Малмьо, автобус – до Осло, още 16 часа с влак до Будьо и ферибот до Рейне..

Може би звучи малко натоварващо, но всъщност е приключение, изпълнено с много гледки, красиви и незабравими пейзажи, обяснява Деси. По думите й най-красиво е в Москенесьой, там няма хотели и големи бетонови отливки, а само малки червени дървени къщички, оборудвани с всичко, от което човек има нужда като турист.

Между 40 и 50 лева струва една нощувка на островите. Освен това, дестинацията не е много популярна сред туристите заради начина, по който се стига до там. Но пък е добре позната на любителите на фотографията и тези, които не обичат клишетата, казва Деси.

Тя е удивена от девствената природа: „Особено сладурско беше една сутрин. Докато си пиехме кафето, една видра се миеше на метри от нас“.

Има още нещо впечатляващо – островите са свързани с път с обща дължина около 400 км, стигащ до континенталната част.

IMG_0180

По този път минава автобус, но само веднъж на ден, продължава Деси: „Чувстваш се наистина като на края на света. Хубавото е, че автобусът винаги спира, но емоцията за чужденеца е голяма – заради неизвестността“.

За тези, които се интересуват, ще кажем, че, освен полета, Деси и приятелите й са изминали общо 3200 км с влак, 600 – с автобус, 100 – с ферибот, и още 350 км на островите с автобус. Всички пътни са им излезли около 450 лв., а трите нощувки – около 300 лв. (с престоите в Осло и Стокхолм).

Лофотенските острови е архипелаг в Норвежко море, изграден от гранит, гнайс и сиенит. Надморската височина е 1 226 м, площта – 1 227 кв. км. Населението е 28 000 жители, а главното селище е Сволвер. Климатът е влажен, със средна януарска температура от 0 до минус 20 градуса, а през юли – минус 12.

Автор: Даниел Димитров.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: