Българчета-юначета поставиха рекорд на „Златната монета”

Въпреки, че не успяха да грабнат голямата награда в „Златната монета”, двете чаровни българчета Ивелин (на 7 годинии) и Тоника (10) Андрееви от ловешкото село Глогово поставиха друг невиждан досега рекорд на фестивала, организиран за 52-и път в Болоня.

Изпълнената от нашите момичета песен „Танцът на Росинка“ спечели „Телевизионната монета“ (Telezecchino), като

за първи път в историята на конкурса това става с рекорден брой зрителски гласове

В една от конкурсните вечери – на 21 ноември, Ива и Тони пяха заедно с италианската певица Мариела Нава (Mariella Nava).

„Златната монета“ беше присъдена от жури на Франческа Мелис и Джулия Панфилио за „Под душа с дъждобран“. Момиченцата са от Италия и съответно са на 4 и 8 години.

Междувременно, за пореден път

италиански медии поставиха под въпрос честността и неподкупността на журито

което по регламент всеки ден е в различен състав.

ТВ предаване дори показа разследване със скандали, свързани с избирането на участниците и с авторите на песните… Твърди се, че всяка година побеждават все едни и същи автори, и то заради   определени връзки .

„Златната монета” започва през 1959 година в Милано, но от 1961 г. фестивалът се установява в благотворителната структура „Антониано“ в Болоня. През 1984 г. 5-годишният тогава Борко Чучков и Радослава Малякова са отличени с песента „Дъга” – специална награда за най-добра чуждестранна песен на 27-ата „Златна монета”. /Даниел Димитров

Вашият коментар