Ивайло Христов режисира за първи път у нас американския театрален хит „Заешка дупка“

1 zd

„Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи Абеър е признат за един от хитовете на американския театър и заслужено удостоен с литературната награда „Пулицър“. През 2010 г. Джон Камерън Мичъл прави познатата и у нас филмова версия на пиесата с участието на Никол Кидман и Арън Некхарт. Сценографията е на Калина Иванов, единствената българка, носител на „Еми“ .

Изцяло български екип предлага в театър „199“ нов вариант на пиесата, като главните роли са поверени на Меглена Караламбова, Валери Йорданов, Кристина Янева, Елена Телбис и младия Асен Мутафчиев (син на актьорите Христо Мутафчиев и Лиза Шопова).

„Заешка дупка“ е историята на двама родители, които се опитват да продължат живота си след внезапната и нелепа смърт на малкия им син. Трагедията обърква живота им и този на роднините им. Героите преминават през различни емоционални изпитания и, пренебрегвайки малките, но важни неща от живота, успяват да си кажат дълго стаявани мисли, нараняват се, но се опитват да запазят обичта по между си.

„Без каквито и да било излишни ходове, пиесата ни отвежда в едно дълбоко човешко състояние, изпълнено с болка и надежда, споделя Андрей Филипов, драматург на театър „199“. Разкрива ни страни на нашата вътрешна вселена, до които рядко се докосваме, освен ако животът не ни принуди или пък не положим неистови усилия. Това е истинският свят на нашата душа, допълва Филипов. От една страна, в него ние сме най-уязвими, но от друга – най-силни, човечни и обичащи“.

Режисьор на спектакъла е Ивайло Христов. Сценографията е на Марина Янева, а преводът – на Златна Костова („Ало, ало“, „Женени с деца“).

Вашият коментар