Седмият бис на Доминго в „Арена Армеец“ – „Моя страна, моя България“!

Placido Domingo

Пласидо Доминго обеща на чист български език, че отново ще се върне у нас. На концерта си в „Арена Армеец“ вчера големият испански тенор и придружаващите го млади сопрано таланти Микаела Оесте и Вирджиния Тола направиха седем изпълнения извън предварително обявената програма.

10-хилядната публика буквално изпадна в екстаз още с първия бис – Besame Mucho, но кулминацията на емоциите дойде, когато Доминго запя в оригинал „Моя страна, моя България“. Залата изригна, след като гостуващият за първи път у нас тенор изрече речетатива от песента – „Моя страна, моя България, моя прекрасна страна, ще се върна“…

Носителят на 11 награди „Грами“ представи арии, части от оперети, мюзикъли и популярни песни от 19-и и 20-и век на италиански, немски, английски и испански език. Софийската филхармония за пореден път демонстрира високата си класа, този път под диригентството на 37-годишния испанец Жорди Бернасер.

В първата част на спектакъла звучаха предимно творби от Верди – „Набуко“, „Бал с маски“, „Риголето“, „Трубадур“, „Сицилианска вечерня“, както и арии от „Андре Шение“ на Умберто Джордано и от „Джани Скики“ на Пучини.

Във втората, по-лека част на концерта, аудиторията се наслади на песни като прочутата Over The Rainbow от „Магьосникът от Оз“ на Харолд Арлен, Dein ist mein ganzes Herz от „Страната на усмивките“ на Франц Лехар, увертюра от „Цигански барон“ на Йохан Щраус, Some Enchanted Evening от мюзикъла „Южен Пасифик“ на Ричард Роджърс, I Could Have Danced All Night от „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу и Amor, vida de mi vida от Федерико Морено Тороба.

На дует от „Веселата вдовица“ Доминго и Микаела Оесте дори потанцуваха под нестихващите овации на публиката.

В България 73-годишният тенор пристигна още на 11 февруари заедно със съпругата си Марта Орнелас. Двамата посетиха Националната опера и балет, където минаха част от репетициите.

Доминго е роден в Мадрид, в семейство на артисти. През 1950 г. заедно със семейството си се преселва в Мексико, където учи вокална техника, пиано и дирижиране. Записал и издал е над 100 албума с класика и няколко с популярни испански любовни песни. Най-голяма е известността му като един от „Тримата тенори“, заедно с Хосе Карерас и Лучано Павароти.

Вашият коментар